Retrospectiva discografica Tapinarii partea 2

COPERTA CD-Idei Preconcepute

Primul album compus cu adevarat impreuna, Idei Preconcepute din 2002, a fost considerat multa vreme cel mai bun album al nostru. Chiar si acum dupa atatia ani, cele mai multe piese pe care le cantam in concerte sunt de pe acest disc. Piesa serioasa si 12 ani erau compuse inca dinainte de a fi lansat Sunt Fericit in 2001. Suturi a aparut in urma unei discutii telefonice in care noi am zis ca pe cea sortita nu-ti vine sa o dai afara a doua zi dimineata, ci ti-ai petrece alaturi de ea restul zilei/zilelor. Si am compus-o de revelion impreuna. Idei preconcepute s-a nascut si ea de la o idee, un refren de fapt, dupa ce bunicul mue nu bea apa de la chiuveta pentru ca o considera plina de microbi. Si am zis ca e o idee preconceputa. Dupa aceea si eu si Cosmin am avut cate ceva de zis despre ideile preconcepute. Si tot asa. Albumul s-a lansat la Laptaria lui Enache in 2002, prin toamna. Si mai jos aveti lista pieselor si explicatii marunte.

1. Spovedania – a doua piesa orchestrata de Costin Dumitrache de la Abis, un text de-al lui Covei cu o muzica de-a mea. O piesa mai rock asa despre un tanar care se duce la spovedanie si declara ca vrea sa-si maltrateze iubita, iar parintele in loc sa-l ajute il instiga. De ce? Pentru ca e o poveste, ca un scenariu de film, nu trebuie luata ad litteram.
2. 12 ani – aici chiar e o poveste frumoasa. Pe la 2 noaptea stateam si incercam sa adorm. Cand, deodata, fara nicio legatura mi-au venit in cap versurile: ma plimb cu limuzina pe trotuar/poate iar/ voi intalni-o pe ea. M-am ridicat, am scris imediat fiecare vers, am luat si chitara si am cantat un pic in surdina, am introdus si refrenul la care ma gandisem de la mult timp si gata, m-am culcat la loc.
3. Coveisme2 – din cate am inteles mai tarziu, era bazat pe fapte reale:))
4. Suturi – compusa impreuna in noaptea de revelion. Am scris mai sus, cum.
5. Idei preconcepute – despre ideile preconcepute din viata fiecaruia. Fiecare am avut ceva de zis.
6. Colind – in tramvai, in drum spre studio, vorbeam de cineva ca e cam pocnitoare si, uite asa s-a nascut refrenul care e de fapt toata piesa.
7. Piesa serioasa – compusa impreuna, ca o serenada, daca tot nis e cereau serenade, eu mai aveam doua strofe cam porcoase dar am renuntat la ele.
8. Din pacate mai mult de refrenul asta nu am putut, a mai adaugat covei jumatatile celelalte de strofe si am vrut chiar sa facem cel mai scurt clip din istorie la piesa asta. O joaca.
9. Tanasisme 2 – lucruri desprinse din realitate, inca nis e mai cere s-o cantam in concerte:))
10. Un ungur mic – Un consul maghiar a interzis Doina de Eminescu. Si m-am enervat. Si am facut refrenul. Apoi a scris covei un feld e anti-miorita. Eu mai aveam un vers dar ne-am cenzurat singuri. Cred ca se mai gaseste totusi pe net varianta necenzurata aia cu “Unguru naste pui vii si-i hraneste cu ura”. ceea ce nu era chiar incorect si nu se doarea a fi jignitor.
11. Stiuca. Aveam o boala in perioada aia, sa scriu numai refrene. Asa ca am luat si stirea aceea din Libertatea sa fie piesa mai lunga. S-a potrivit.
12. Cuvant cucu vant – un cantec impotriva acelei piarite de la MCm care ne-a zis la clipul cu Sunt Fericit ca avem ceva cu persoanele handicapate. Stupid. Si-a meritat cantecul.
13. Sfarsit si inceput de lume – sincer nu stiam cum sa ma despart de cineva,a m crezut ca intelege prin cantec. Dar a iesit o piesa la care tinem foarte mult. Ma bucur ca am compus-o.

Pe 4 februarie, adica maine apare noul disc, visul Romanesc, cu Academia Catavencu, asa ca fuguta la chioscuri

Posted by February 3, 2013 Leave a comment Category: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *