Tanasisme

concerte, stiri, pamflete, muzica, carti, filme, seriale, cronici, texte, poezii, videoclipuri

Cantec de Gheata si Foc

Photo credit: Sam Hogg

M-am apucat de cateva zile sa citesc seria “Cantec de gheata si foc” de George R.R. Martin. Vazusem serialul la televizor, primul sezon cum se zice pe internet, si am aflat, mai apoi, ca e mult mai mult de atat. MI-am cumparat asadar toate cele 4 carti aparute in 8 volume la Editura Nemira.
Si am inceput sa citesc.
Ca o paranteza, aveam cartile si in format electronic, dar chiar nu pot citi asa. “Dulcea zabava a cetitului” trebuie sa se “consume” cu cartea in mana, parcurgand si intorcand foile cu mana, mirosind cerneala de tipar.
Am descoperit ceva mult mai mult decat serialul de la televizor. Romanul e scris foarte bine. In primul rand ca nu lasi cartea din mana. Te tine conectat la acea lume, la acele ganduri, trairi, personaje. Chiar si dupa ce o lasi in sfarsit din mana pentru a dormi sau a vedea un film sau…etc, gandul ramane acolo, mintea cauta personajele in minte, le vede, le simte.
Sunt la pagina 300 si ceva iar acum dupa ce voi incheia aceasta postare in blog, probabil ma voi intoarce la citit si voi zabovi cateva ore in Westeros, alaturi de Tyrion Lannister, Jon snow, Eddard stark…Arya.
Au fost multi care au comparat aceasta carte cu Stapanul Inelelor, altii care au inceput sa spuna ca incepe detronarea lui Tolkien, ca R.R. Martin e mai bun, ca intrigile sunt mai complexe personajele mai conturate ca nu exista granita intre bine si rau ca la Tolkien aici si ca e mai bine.
Nimic mai neadevarat. Ii citesc pe amandoi cu aceeasi placere si pasiune. Stapanul inelelor l-am citit prin 2001-2002. in trei zile, nelasand cartea din mana, uneori nedormind. Apoi Hobbitul, silmarillion, Povesti neterminate, Copiii lui Hurin…etc. Nu am nevoie sa compar scriitori. Mintea mea e insetata sa absoarba lumi si personaje si cunostinte, nu sa critice si sa compare. Dar poate asta e doar parerea mea
Personajele lui Martin sunt mai complexe. ale lui Tolkien mai savuroase. Westeros e mai simplu decat Pamantul de mijloc, care e atat de complex incat fiecare limba are o gramatica proprie si fiecare loc, fiecare rasa, are o istorie mare in spate.
Intr-adevar in Martin nu gasesti granite intre bine si rau, pe cand la Tolkien exista doar buni si rai.
Martin are intriga politica Tolkien nu are asa ceva. Acolo este un nene rau care vrea sa distruga tot.
Si imi plac amandoua. Tolkien a fost si este unul dintre scriitorii mei preferati. Si ma bucur ca acum pot sa mai adaug unul, pe care sa-l mai caut dupa aceea infrigurat in librarii.
Atat am avut de zis despre acea comparatie. care nu-si are locul, pentru ca nici Martin nu ar fi putut sa scrie asa, daca inaintea lui nu ar fi existat un Tolkien.
Am mai vazut tipul asta de gandire la noi. Cartarescu trebuie sa-l critice pe Eminescu. Si toti trebuie sa facem asta pentru ca a fost ridicat in slavi de comunism. Ceea ce e o prostie. Valoarea unui scriitor nu e data de cei care-l lauda sau critica, ci de el insusi.
Hai sa inchid totusi paranteza si sa ma intorc la Martin.
Cantec de Gheata si foc. O serie de patru carti care-mi va ocupa mintea, zilele, noptile, imaginatia si sufletul pentru urmatoarele saptamani. O carte complexa, intriganta, dar frumoasa. O lume foarte asemanatoare cu cea in care traim zi de zi

Tanase adrian