Tanasisme

concerte, stiri, pamflete, muzica, carti, filme, seriale, cronici, texte, poezii, videoclipuri

Muzica poate salva…lumea

Exista doua tipuri de ecologisti

Exista doua tipuri de ecologisti. Doua categorii, daca as putea sa spun asa, ca un profan mic si negru ce sunt. Prima categorie e cea a fanaticilor , care se leaga cu lanturi de porti, alearga balenierele pe mare, ataca purtatorii umani de blanuri si considera ca rezervele de apa ale planetei albastre sunt pe sfarsite. Ah si ca daca stingem lumina o data pe an schimbam ceva. A doua categorie, poate fi ecologistul responsabil, care strange gunoaiele dupa el, nu afecteaza echilibrul natural al lumii…i s-ar putea spune un moderat de bun simt. Exista tot asa si mai multe tipuri de mesaj care se transmit, in functie de aceste categorii. In prima dintre ele se cam duce un fel de razboi pentru pace. Ceea ce nu e chiar corect si de multe ori nu semnalizeaza cum trebuie. de fapt, arata ca o masina cu avariile aprinse.
In categoria a doua, uneori se transmite exact mesajul care trebuie.
In primul Happy Feet (desenul animat) ni s-a aratat ca lacomia umana si pescuitul excesiv duce la un dezechilibru natural. Practic omoram cu buna stiinta in masa alte specii pentru mai mult decat avem nevoie sa supravietuim. Si asta e foarte real. Vezi cum a disparut bizonul in america si cum au fost de fapt decimati indienii. Li s-a luat sursa de hrana. Asta se numeste genocid. Dar inchidem aici paranteza asta cam lunga.
Am vazut azi Happy feet 2. NU asa amuzant ca data trecuta, mai sensibil, mai plin de substanta si cu niste mesaje foarte puternice si reale. Incalzirea globala topeste ghetarii. Punct. Realitate izbitoare prezentata frumos. A doua idee mi-a placut si mai mult. Suntem cu totii unici, in felul nostru. Dar trebuie sa stam uniti. Impreuna suntem mereu mult mai puternici. Si a treia idee, si cea care ma gadila cel mai bine pe cerebel (parte a creierului, nu cantaretul) este aceea ca muzica poate salva lumea.
Muzica ne poate salva de noi insine, ne poate apropia, uni, sau chiar dezbina uneori. Muzica, si arta in general, poate salva lumea gandurilor si faptelor noastre. Asa ca, aveti grija sa nu surziti. Lumea are nevoie de urechi, ochi…lumea are nevoie de simturi treze. Si mai presus de toate de arta, de unicitate si nu in ultimul rand de unitate.

Photo by Simon Noh on Unsplash

Star Wars si The Lord of the Rings in top zece personal filme

Eminem si Ozzy Osbourne in top zece personal trupe straine

Povestea Tapinarii in zece discuri si un vinyl

Baruri si terase din Bucuresti pe care le-am frecventat

Tanase adrian