Tanasisme

concerte, stiri, pamflete, muzica, carti, filme, seriale, cronici, texte, poezii, videoclipuri

Cartile lu Tanase episodul 2

Nicio genalogie moderna, oricat de ambitioasa ar fi nu s-ar putea compara cu a lui CEzar:nici a lui Merode, care pretinde ca se trage din Meroveu, nici a lui Levis care suntine ca e var cu fecioara Maria. Ascultati-l chiar pe CEzar, facand elogiul funebru al matusii sale Iulia, sotia lui Marius cel batran
“strabuna mea din partea mamei, cobora din Ancus Marcius, unul din primii regi ai Romei, iar tatal meu apartinea familiei Iulia care se trage din Venus. Asadar, in familia mea se gaseste sfintenia regilor care sunt stapanii oamenilor si majestatea zeilor care sunt stapanii regilor.”

Una dintre cartile mele preferate, am primit o cadou cand eram mai mic, dar imediat m-a facut mai mare. Se numeste Cezar si e scrisa de Alexandre Dumas. NU e usor de citit, datorita multitudinii de nume si denumiri, trimiteri la legislatia Romana la surse istorice si asa mai departe. Dar savoarea cu care e scrisa si caldura emanata de stilul inconfundabil al lui Dumas, m-au cucerit inca de pe atunci. Cuvintele sunt de prisos, asa ca mai bine va mai citesc un pic din ea.
“Conjuratii crezusera ca, cu douazeci si trei de lovituri de pumnal se putea ucide un om si vazura intr-adevar ca nimic nu era mai usor de ucis decat corpul, insa sufletul lui Cezar continua sa traiasca sis a pluteasca pe deasupra Romei
Cato fusese omul legii
Cezar fusese omul umanitatii
Si acum intelegem perfect ca pentru cei care l-au vazut pe Cezar numai din punctual de vedere al trupului, Cezar fusese un tiran. Intelegem de ce scoala, acest loc cu orizont scurt si stramt a facut din Cato un martir si din Brutus si Cassius niste eroi. Intelegem, de asemenea ca istoricii care au copiat pe PLutarh, Suetoniu, Tacit, Apion, Dio Cassius n-au vazut in acesti istorici decat ceea ce s-a gasit,adica faptul implinit. Oamenii acestia care ne-au transmis faptul implinit scriau in intuneric, ei nu le puteau spune contemporanilor lor decat ceea ce cunosteau, nu puteau transmite contemporanilor lor decat ceeea ce stiau, generatiilor viitoare ce vazusera.
Insa, dupa parerea noastra, omul care nu va vedea in marile fapte implinite din aceasta imensa perioada genezica altceva decat ceeea ce au vazut autorii pagani si nu va face altfel decat sa I copieze traducandu-I sau sa-I traduca copiindu-I acela nu va scrie, ca ei, in obscuritate, acela va fi orb”


la 14. 00 ne vedem la Filme si seriale la minut

Tanase adrian

  • https://a5.asurahosting.com:7120/radio.mp3
  • Rockstar Radio
  • Radio

Verified by MonsterInsights