Tanasisme

concerte, stiri, pamflete, muzica, carti, filme, seriale, cronici, texte, poezii, videoclipuri

Harrison Ford tanar si batran in ultimul Indiana Jones

harrison ford

Harrison Ford, candva considerat cel mai frumos barbat din lume, revine in a 5-a instalare a seriei Indiana Jones. De data aceasta, revine la vechea lui pasiune: Nazistii

harrison ford

Baiatul de aur al lui Spielberg si Lucas

puteau sa regizeze ei

Dupa o pauza lunga de 15 ani, eroul preferat al copilariilor si adolescentei multora a revenit pe marile ecrane. Filmul este produs de Steven Spielberg si George Lucas, doi titani care au schimbat pentru totdeauna lumea filmului. Doi prieteni care candva au facut un pariu care i-a adus lui Spielberg milioane si lui Lucas…mai putin. Aceiasi doi prieteni care l-au folosit pe Harrison Ford in cele mai importante francize de-ale lor si l-au si imbracat aproape la fel. Cumva, uneori, parca nici nu mai stii cand e Han solo sau Indiana Jones.
Filmul e regizat de James Mangold, un regizor care nu a facut mare lucru cu viata lui. A regizat cateva filme bune dar nu e de calibrul lui Spielberg sau Lucas.
Dupa ce a vanat si a salvat de nazisti “Chivotul legii” sau “Sfantul Graal”, de data ceasta este vorba despre Antikythera. Descoperit in 1901, este un mecanism care prezicea eclipsele si alte fenomene naturale. Noul film creeaza o istorie alternativa a mecanismului. O istorie in care acesta ar fi fost inventat de Arhimede.
Ca sidekick, Indiana o are alaturi pe Helen, fiica lui Basil Shaw, jucata de Phoebe Waller-Bridge.
Viata lui Indiana nu este foarte buna. Fiul din filmul precedent i-a murit in razboi, nevasta l-a parasit din motive de depresie si e pe cale sa se pensioneze de la universitate.
Dar Helen il arunca iar in actiune. Antikythera este vanat de un fost profesor nazist care, bineinteles, a fost luat de americani sa le construiasca rachetele. Acesta, jucat de Mads Mikkelsen vrea sa calatoreasca in trecut cu ajutorul dispozitivului si sa-i ia locul lui Hitler.
In aventura lui la batranete, Indiana este ajutat si de vechiul lui prieten Sallah, interpretat de John Rhys-Davies.

Harrison Ford intinerit cinematografic

Sa mentionam si ca pentru povestea din anii tineretii a fost folosita tehnica intineririi cinematografice. Filmul are parfumul peliculelor precedente. Cascadorii, glume bune, gandaci, tipari in loc de serpi. Apare si Antonio Banderas dar are un rol parca prea scurt. Mi-a placut si comparatia ca, atunci cand apar cu avioanele la asediul Syracuzei, pe vremea lui Arhimede, acestea sunt atacate de Romani si Greci pentru ca sunt considerate dragoni. Mi-a placut mult filmul. Dar parca finalul a fost grabit si parca nu a incheiat cum trebuie seria. Ca nu cred ca o sa mai fie vreun Indiana Jones cu Harrison Ford. Parca ramai asa…ca si cum: asa si? Ce se intampla cu Antikythera? Parca voiam un final mult mai emotionant. Da, e emotionant si frumos dar parca nu destul. Aventura lui Henry Jones junior va continua? Ca doar Indiana era numele cainelui.

Harrison Ford si Phoebe Waller – Bridge

harrison ford

Tanase adrian