Tanasisme

concerte, stiri, pamflete, muzica, carti, filme, seriale, cronici, texte, poezii, videoclipuri

Cillian Murphy a distrus lumea in Oppenheimer

cillian murphy

Cillian Murphy joaca in noul film al lui Christopher Nolan, rolul lui Robert Oppenheimer, creatorul bombei atomice. Filmul are un casting impresionant si o regie de nota zece. Ii puteti revedea si pe Emily Blunt, in rolul sotiei controversatului om de stiinta, Matt Damon si Robert Downey Jr. (in rolul lui Lewis Strauss ), iar Kenneth Branagh este Niels Bohr.

Cillian Murphy

“Are we saying there’s a chance that when we push that button, we destroy the world?”

“I believe we did”

Christopher Nolan nu s-a dezis nici de data asta si a facut un film genial. Un film dupa vizionarea caruia ramai pe ganduri.
Cillian Murphy este, ca de obicei, omul perfect pentru rolul perfect.
Dar sa vorbim despre film.
Are trei componente. Si asa ar trebui privit, in integralitatea lui.
Prima componenta ar fi cea stiintifica.
Eh, de partea asta cred ca s-a ocupat foarte bine serialul Genius, pornind de de la Albert Einstein. Filmul parca a evocat cumva acel serial dar a mers mai departe unde se oprise Einstein.
El a deschis calea si spre Stephen Hawking. Vorbim aici despre ce a urmat teoriei relativitatii, despre gaurile negre si despre fizica cuantica. “Just because we’re building it doesn’t mean we get to say how it gets used”, spune Oppeheimer la un moment dat. Si este un pic adevarat.
Ei au construit-o ca sa vada daca pot si ca sa nu o construiasca altii inaintea lor.
Dar cine spune in cine poti avea mai multa incredere. Puterile lumii vor dori mereu sa se foloseasca de resursele avute la dispozitie pentru a avea mai multa putere decat celelalte puteri ale lumii. Din frica sau din aceasta sete de putere mistuitoare, nu conteaza.
Iar oamenii de stiinta sunt, ei bine, oameni de stiinta. Ei vad doar calcule pe o foaie de hartie.

Cillian Murphy este si un om politic dar si un familist nehotarat.

A doua componenta este cea politica. Si mai exact, politica acelor ani. Se si spune la un moment dat ca nu au oprit un razboi ci au inceput, de fapt, altul, unul rece. Frica de comunism a acelor ani, acea vanatoare de vrajitoare care a culminat multi ani mai tarziu. Descoperirea ca acel proces care nu a fost de fapt un proces era doar o razbunare personala a lui Lewis Strauss.

Ideile comuniste se intrepatrund cu viata lui de familie si cu legaturile de iubire si de familie cu fosti sau actuali simpatizanti.

Apropo, scena de sex la care s-au oripilat indienii nu e vreo mare scena de sex dar contine citate din textele vedice.

A treia componenta este mai mult decat morala si a fost expusa de Christopher Nolan in trecut. Despre escaladarea conflictelor: “We start carrying semi-automatics, they buy automatics. We start wearing Kevlar, they buy armor piercing rounds.”

Cillian Murphy, un Oppenheimer moral?

Si cam asa e. Nu e bine in primul rand ca a fost inventata bomba atomica. In al doilea rand nu e bine ca au aflat si rusii. In al treilea rand nu era bine oricum ca o singura putere sa detina o asemenea arma. Si iata ce se intampla azi, cand frica nucleara bate la usa incet incet. Au sperat initial ca va putea fi tinuta sub control aceasta escaladare.

Dar cum poti avea incredere ca unii isi distrug arsenalul daca tu nu o faci. Cine hotaraste cine ar trebui sa detina si cine nu. Si daca s-ar hotari toti sa distruga armele nucleare nu ar avea incredere unii in altii. Asa s-a deschis cutia pandorei. Si capacul a ramas deschis. Se vorbea in film la un moment dat de o chain reaction pur stiintifica, ce ar putea distruge lumea. Aceasta nu s-a produs. Dar s-a produs o alta chain reaction, una psihologica, politica, militara, umana.

Si aceasta a distrus deja lumea. Nu in ziua detonarii dar, cine stie ce se va intampla chiar si peste cateva sute de ani. “You are the man who gave them the power to destroy themselves, and the world is not prepared.”

Cillian Murphy

Tanase adrian

Verified by MonsterInsights