Tanasisme

concerte, stiri, pamflete, muzica, carti, filme, seriale, cronici, texte, poezii, videoclipuri

Razboi la portile primilor regi: Sindarim capitolul 3

razboi

Razboi! Striga oglinzile magice din sala lui Keltios. Un Rege stravechi care are un sentiment. Un sentiment ca pacea se va sfarsi. I se va confirma sau nu?

razboi

Un sentiment ciudat

Keltios

Keltios privi de la balconul castelului sau spre intinsul sau regat. Campuri roditoare era flancate de munti si rauri late. Sate cat cuprindeai cu privirea. Supusi fericiti. Simti un fior pe sira spinarii si se gandi ca e doar un gand trecator. Desi in zare nu se vedea vreun pericol, avea el un sentiment ciudat. Ca pacea si linistea asta nu va dura mult. Luptase si el, in tinerete in marele razboi cu Zoth. IL vazuse pierind de mana tatalui lui Sindarim. Blahimer. Luptasera cot la cot atunci. Oare ce mai facea el?
Keltios era unul dintre cei trei fii ai lui Alme. Alme era unul dintre peletarieni. Unul dintre primii. Unul dintre cei patru fii ai lui Peletarius. Primul. Cei patru fii erau: Peltas, Alme, Zetikos si Blahus. Peltas se casatorise cu Magssas, fiica lui Blahus. Fiul lor, Dabus a fost primul muritor din stirpea peletarienilor. La moartea lui Dabus, regatul a fost impartit intre fiii lui: Rebius si Getorsecus.
Alme a luat-o de sotie pe fiica unui nobil dintre primii muritori. Si a avut trei fii: Keltios, Gramicus si Sarmindes. Zetikos a luat o femeie din popor. O muritoare. Si i-a avut pe Hereu, Etareus si Thrassos. Blahus a avut cu fiica unui nobil Blah 2 fii si o fiica. Blahimer, Zoth si Magssas.Sa revenim la Keltios. Acesta a avut 2 fii si o fiica. Cei doi fii se numeau Gastallos si Spurnus. Fiica a luat numele tatalui si s-a numit Keltia. Toti trei erau deja la varsta la care puteau conduce. Asa ca tatal si-a impartit marele regat in trei. Pe fiica a casatorit-o cu un razboinic vestit de la curtea lui Gramicus. Belenius era numele lui. El si-a pastrat un castel. dar cu totii intelegem ca tatal era cel care inca stapanea cele 3 regate.

razboi

Un Rege Bun

Keltios

Fusese un rege bun, care stapanea inpreuna cu copiii lui si cu nobilii. Preluand partial modelul Blahilor (vom citi mai incolo), regatul era impartit in mai multe comitate.
Conduse de cativa nobili mai mari care erau alesi de capeteniile multor triburi si sate din acel comitat. Din randul acestor nobili, prin alte alegeri se alegeau 3 oameni care sa-i reprezinte la rege: un razboinic, un preot si un administrator. Acestia impreuna cu regele votau legile pentru marele regat al lui Keltios.
Fiecare raspundea de cei care ii votasera. Iar regele era garantul acestei responsabilitati dar si libertati.
In momentul in care erau mai multi pretendenti la tron, regele era ales ori prin vot, ori prin lupta dreapta.
O data pe an, din regatele lor, veneau si copiii lui Keltios sa participe la sfat.
De-aia ii si chemase. V-am zis. Simtea el ceva. Urma o adunare cu toti nobilii de fapt. Keltios avea si el sfatul lui separat.
Prin niste oglinzi construite de Alme pe vremuri, regii puteau tine sfat intre ei. Dar erau putine. Asa ca au fost folosite doar de primii urmasi ai lui Alme, impreuna cu Alme insusi. Alme mai daruise cate o oglinda fratilor sai cu care tinea sfat separat. Deloc complicat am spune. Dar era un sistem care chiar functiona. Keltios strabatu de la balcon la Sala Oglinzilor un coridor lung ornat cu motive luate din natura. Era mult verde acolo si galben si culoarea pamantului. Pe pereti erau tablouri cu scene din razboiul cu Zoth. Dar si cateva portrete de familie si scene de la intemeierea regatului. Ajunse in sala oglinzilor, rosti cateva cuvinte magice si astepta. Si se mai gandi un pic. La trecut, la viitor, la cei doi fii ai sai si la fiica sa.

Razboi in Est

Oglinzile lui Alme

Alme si fiii lui

Oglinzile se aprinsera pe rand. Gramicus, Sarmindes si Alme se reflectau in lumina acestor obiecte magice create de Alme.
Tata, fratilor, v-am convocat ca am un sentiment ciudat, am impresia ca…(incepu Keltios dar fu intrerupt brusc de Sarmindes, fratele mai tanar, mai mic de inaltime, costeliv si care cu o voce tremuranda spuse:)
La mine nu mai e un sentiment de cateva zile bune. Stiam ca asa se va intampla atunci cand mi-ati dat in stapanire granita cu gigantii, in est. Stiam, v-am zis. NU va faceti griji, vor trebui sa treaca de mine ca sa ajunga la voi…
Frate Sarmindes, ridica tonul Gramicus. Nu numai tu ai granita cu gigantii. Nu uita ca, in nord-ul inghetat, fiul meu Miulnus se lupta necontenit cu ei…nu asta conteaza. Nu e timp de reprosuri. Spune-mi care e situatia?
Au facut cateva sate una cu pamantul si se intreapta spre capitala. Am retras mare parte din regat aici la Skythos si pregatim apararea. Se misca rapid gigantii si sunt ajutati si de cateva mii de harghojnieni. Poate Rebius sa ma ajute cumva. Am trimis vorba. Daca ai vorbi, tata, cu Blahimer… poate ca
De cateva zile bune, oglinda lui Blahimer pare distrusa, nu apare nimic, nici macar nu se lumineaza. Putem spune ca nu stim nimic de Blahimer. Poate si el e in razboi. O sa trimitem iscoade, dar le va lua saptamani sa ajunga acolo. Pana atunci, Gramicus va trebui sa-ti ajuti fratele. Trimite-ti celalalt fiu, pe Jormundus, poate chiar si tu, cu o ostire numeroasa….Sper sa ai si timp…
Gigantii sunt la o zi distanta, dar se misca repede. Sincer, va incepe un asediu care va fi foarte scurt. Voi incerca sa trag de timp dar…

Razboi! E deja aici

Pacea nu mai era pace

urma marele consiliu..

In acel moment ceva ca o explozie uriasa se auzi. Sala tronului lui Sarmindes paru a se prabusi. Chiar si oglinda se zgudui cateva secunde ca apoi imaginea sa dispara.
Ramasi socati un pic, fratii si tatal ramasera fara cuvinte, parca.
Gramicus, ne vedem la jumatatea drumului dintre noi si Skythos. Vin si eu cu o armata de Pelatarieni. Strange cata armata poti si cat de repede. Keltios, pentru tine e tarziu. Nu ai ajunge. Ma gandesc totusi, sa ai si tu grija de granita ta din sud, cu Eganii. Ceva nu-mi miroase a bine. Gata, prea multe vorbe. Pornim la lupta.
Si Alme iesi. Fara prea multe alte vorbe iesi si Gramicus. Keltios ramase singur in sala oglinzilor. Deci nu era doar o parere. Urma mare consiliu cu fiii lui si nobilii. dar pana atunci era bine sa se gandeasca si la granita lui din sud. Pacea nu mai era pace. LInistea nu mai era liniste.

Razboi in vremuri de pace.

razboi

Tanase adrian