Tanasisme

concerte, stiri, pamflete, muzica, carti, filme, seriale, cronici, texte, poezii, videoclipuri

Edgar Allan Poe: “The Fall of the House of Usher”

edgar allan poe

Edgar Allan Poe a scris in 1839 o nuvela ale carei ecouri se regasesc, azi, in serialul cu acelasi nume, produs de Netflix. Mike Flanagan, creatorul serialului, nu s-a inspirat doar din aceasta povestire scurta. Fiecare episod are o referire la cate o nuvela scrisa de Edgar Allan Poe. Cu twist-uri si interpretari moderne. Totul creat pentru a construi o poveste despre lacomie, despre moarte, despre cadavrele pe care le lasa in urma Roderick Usher si sora lui, in drumul lor spre succes. Despre karma si despre soarta. Dar nu se opreste la cei doi. Intreaga lor dinastie va pieri o data cu ei.

Edgar Allan Poe

“There are always consequences. Take you, for instance. Someone, a long time ago, made a little decision, then another, then a big one, then one of absolutely no importance. And then by and by, you were born. On that day, you were the consequence of a harmless choice made by someone in a moment where you didn’t even exist. And that choice defined your whole life. You are consequence, Perry. And tonight, you are consequential.”

The Fall of the House of Usher

Pe scurt, e un serial atat de profund, atat de bine scris, sau atat de bine inspirat, incat ramai pe ganduri cateva ore. Este atat de profund incat eu sunt un pic blocat si nu stiu exact despre ce sa scriu.
Cei sase copii ai familiei Usher mor intr-un mod atat de karmic dar si atat de inspirat din fiecare nuvela a lui Edgar Allan Poe careia ii poarta numele in episod. Nici nu stii ce sa zici despre Verna, pana la sfarsit. Si nici atunci. Poate iti vine sa zici precum corbul: Nevermore. Explicatia cu Thule nu are niciun sens in aceasta poveste pentru ca Thule e cu totul si cu totul altceva.
Asa cum nici referirirea la sotul lui Agustus de la sfarsit. Asta e Netflix, inteleg, dar nu are nicio legatura cu povestea.
Povestea e Karmica, povestea ne invata despre drumul spre succes al unei companii farmaceutice, presarat cu cadavre indirecte sau directe.
Povestea vorbeste despre doi oameni care ar calca totul in picioare, inclusiv proria lor “legacy” Cea reala, copiii.
Pentru ce? Pentru a isi implini un vis. Tu ce-ai face pentru visul tau? Un vis nascut probabil dintr-o trauma a copilariei.
Ce ni se cuvine? ce contruim, ce primim, ce ar trebui sa primim? Dar ce facem cu asta. Ce sacrificam? Pentru ca soarta ni se intoarce.
Si e totul atat de ciclic si rotund, sau elipsoidal mai exact.

Edgar Allan Poe, corbul, moartea si karma

Totul in legatura cu prima nuvela. Cea al carei nume il poarta serialul. Este un Edgar Allan Poe modernizat, care schimba perspectiva si dintr-o perceptie moderna. E ca un tribut cumva. dar e si o poveste moderna care ne invata despre lacomie si karma. Sau, poate e doar o coincidenta. In rest va las sa vedeti, si sa si cititi. Ca face bine. Ah si e cu Mark Hamill

Tanase adrian